FAZA 2 – faza równomiernego rytmu utraty wagi

FAZA 3 - faza utrwalenia – by uchronić się przed efektem Jo-Jo

 

Jak przygotowywać warzywa?

Dieta Dukana składa się z czterech etapów, z których drugi - protal naprzemienny - wydaje się tym najbardziej wyczekiwanym przez osoby odchudzające się. Gubienie kilogramów w następstwie spożywania czystych protein jest oczywiście niezwykle efektywne, nie da się jednak zaprzeczyć temu, że na dłuższą metę bywa dość kłopotliwe. W rezultacie osoby odchudzające się w oparciu o dietę białkową często śnią o warzywach, trudno dziwić się więc temu, że moment, w którym mogą zacząć je spożywać uważają za wyjątkowo ważny. Tymczasem w momencie, w którym doktor Dukan daje nam prawo do tego, aby cieszyć się z obecności warzyw w naszej diecie sytuacja zaczyna się komplikować, odkrywamy bowiem, że nie mamy właściwie pojęcia, jak je przygotowywać?

Francuski lekarz nie ma wątpliwości, że warzywa są najlepsze wówczas, gdy spożywamy je w stanie surowym. To właśnie wówczas możemy korzystać z potężnej dawki witamin, jaką zawierają warzywa, wtedy też mamy szansę na to, aby przekonać się, jak bogaty jest ich smak. Niestety, nie każda osoba odchudzająca się może pozwolić sobie na taki luksus, barierą nie do przejścia okazują się zaś przede wszystkim problemy z żołądkiem sprawiające, że trawienie surowych warzyw kończy się nieprzyjemnie. W takim wypadku powinniśmy skoncentrować się na warzywach gotowanych pamiętając, że świetnie sprawdzają się one zwłaszcza wówczas, gdy odgrywają rolę dodatków do różnego rodzaju potraw.

Gotowanie warzyw w wodzie cieszy się w naszym kraju największą popularnością, nic nie stoi zatem na przeszkodzie temu, aby przygotowywać je w taki właśnie sposób. Pamiętajmy jednak o tym, że wysoka temperatura nie ma na nie najlepszego wpływu, a co za tym idzie tradycyjny sposób przyrządzania warzyw przyczynia się do tego, że spada liczba witamin, jaką mogą one nam dostarczyć. Właśnie z tego powodu coraz większa popularnością cieszy się gotowanie warzyw na parze, nie zaszkodzi zatem, jeżeli i my przekonamy się w praktyce o jego zaletach. Urozmaicając posiłki warzywa możemy również smażyć, ważne jest jednak bezwzględne przestrzeganie zasady mówiącej o tym, że nie wolno nam dodawać do nich w tym celu ani grama tłuszczu. Brak poszanowania dla tej zasady z pewnością wzbogaci smak potrawy, wysoce prawdopodobne jest jednak i to, że w następstwie takiego kroku przestaniemy chudnąć tak szybko, jak tego chcieliśmy od samego początku. Wskazane jest zatem zastanowienie się nad tym, czy jest to cena, którą warto płacić.